Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2016 06:33 - УСТАВ НА БЗНС
Автор: bzns Категория: Политика   
Прочетен: 400 Коментари: 2 Гласове:
-1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 УСТАВ

НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ НАРОДЕН СЪЮЗ

 

Глава първа

СЪЩНОСТ И ЦЕЛИ

 

Чл.1 Българският земеделски народен съюз е политическа организация, правоприемник на основания през 1899г. Български земеделски народен съюз, забранен с Наредба – закон за забрана на политическите партии от 12 юни 1934г., БЗНС – „Александър Стамболийски“, възстановен и регистриран на 01 септември 1945г. и БЗНС „Врабча“ 1, възстановен на 14-15 октомври 1944г., регистриран на 11 септември 1946г., и разтурен на 26 август 1947г. със Закон за забрана и разтуряне на БЗНС – „Никола Петков“ и на всичките му поделения и секции и възстановен на Възстановителния конгрес, състоял се на 7 и 8 ноември 1992г. Съюзът носи историческото име Български земеделски народен съюз /БЗНС/. Идеологията и Програмата му са изградени върху принципите на демократичните традиции на българския народ и върху утвърдените общочовешки ценности и морал.

Чл.2 Основната цел на политическата дейност на БЗНС е благоденствието на народа при демократична, парламентарна и републиканска форма на държавно управление. Затова дейността на Съюза се осъществява под девиза:

Мир, хляб, свобода и народовластие!

Чл.3 Българският земеделски народен съюз работи за изграждане и усъвършенстване на пазарно стопанство, за създаването на силна средна класа като основан на общественото развитие, за приоритетно развитие на земеделието и свързаните с него отрасли, за равнопоставеност на всички видове собственост.

Чл.4 Българският земеделски народен съюз е за:

  1.  Гарантиране правата и свободите на българските граждани в съответствие с Конституцията и международните договорености;
  2.  Насърчаване на свободната изява, професионалното и нравственото израстване и утвърждаване на отделната личност;
  3.  Съхраняване на националната култура и българското историческо наследство;
  4.  Уважение и ненамеса в работата на Българската православна църква и на останалите общности, доколкото дейността им не противоречи на Конституцията и  морала;
  5.  Укрепване на родолюбието, националното единство и запазване на гражданския мир в страната.

Чл.5 Българският земеделски народен съюз осъвременява Съюзната програма в съответствие с развитието на обществено-политическите условия, като запазва основните принципи в своята идеология, същност и цели.

 

Глава втора

ЧЛЕНСТВО

Чл.6 /1/ Член на Българския земеделски народен съюз може да бъде всеки пълнолетен и дееспособен български гражданин, който не членува в други политически организации, приема и изпълнява неговите Устав и Програма и спазва съюзната дисциплина.

/2/ Не могат да членуват в Съюза осъждани за тежки умишлени престъпления, които не са реабилитирани, както и участвали в репресии срещу българския народ, доказани агенти на ДС и бивши членове на БКП и БСП.

/3/ Членовете на БЗНС са включени в местни дружби по постоянен адрес, освен в случаите на липса на съответна структура.

Чл.7 /1/ Членовете на БЗНС се приемат на общо събрание на съответната местна дружба, до която подават заявление. Заявлението трябва да бъде подписано от още двама членове на същата дружба.

/2/ Заявлението се разглежда в присъствието на кандидата. Решението за приемане на кандидата се взема с явно гласуване.

/3/ При   промяна  на местоживеенето, съюзният член се отчислява в едномесечен срок и зачислява по новия адрес на местоживеене (настоящ адрес), което се отразява в членската му книжка.

Чл.8 /1/ Членовете на БЗНС имат равни права и задължения във вътрешносъюзния живот.

/2/ Съюзният член има право:

1. Да избира и да бъде избиран в съюзните органи в съответствие с този Устав;

2. Да излага и отстоява своите мнения, съображения и предложения относно дейността на Съюза, до вземане на решения по тях.

/3/ Съюзният член е длъжен:

  1.  Да спазва Устава и работи за изпълнение на Програмата;
  2.  Да съдейства за издигане ролята и авторитета на Съюза;
  3.  Да изпълнява решенията на съюзните органи;
  4.  Да участва редовно и активно в съюзния организационен живот;
  5.  Да развива и утвърждава демократизма във вътрешния съюзен живот и да пази съюзното единство;
  6.  Да плаща редовно членския си внос.

Чл.9 /1/ Членството в БЗНС се прекратява:

  1.  Чрез писмено заявление до местната дружба или ясно изразено устно заявление на нейно събрание или пред ръководен орган, отразено в протокола;
  2.  При виновно неплащане на членския внос за повече от шест месеца;
  3.  При смърт или обявяване на недееспособност;
  4.  При изключване;
  5.  При възникване на обстоятелства, които водят до отпадане по някои от изискванията за членуване по чл.6, ал.2.

Чл.10 /1/ За нарушаване на Устава, уронване престижа или увреждане интересите на Съюза, включително и чрез злепоставяне и клевети по адрес на съюзни членове, както и за неизпълнени решения на негови компетентни органи от контролния орган, се налагат следните наказания:

1.  Порицание;

2.  Изваждане  или отпадане от състава на ръководен орган или контролен орган;

3.  Изключване.

/2/ Наказанието “порицание” се налага от събранието на местната дружба, в която членува предложеният или от контролен орган.

/3/ Наказанието “изключване” се налага от събранието на местната дружба, в която членува предложеният. Ако тя не се произнесе с решение в продължение на 15 дни от предложението, се въпросът се решава от общинското настоятелство. Ако и то не се произнесе, наказанието се налага от областното настоятелство или друг висш орган.

/4/ Наказанието “изваждане или отпадане от състава на ръководен или контролен орган” се налага от органа, който е компетентен да извърши съответния избор.

/5/ Наказанията по предходните алинеи за членовете на ръководни и контролни органи се налагат при задължително сезиране на Върховния контролно – ревизионен съвет /ВКРС/, както следва:

  1.  На членовете на областните настоятелства и областните  контролно-ревизионни комисии – от Управителния съвет;
  2.  На членовете на Управителния съвет, Върховния контролно ревизионен съвет, Постоянното присъствие и председателя на БЗНС – от Конгреса.

/6/ Наказанията се налагат по предложения на ръководствата на местните дружби или на висшестоящите органи.

/7/ Във всеки случай преди налагането на наказанието основанието трябва да бъде съобщено на предложения за наказание и той да бъде поканен да даде обяснения.

/8/ Решението за налагане или отказ да се наложи наказание може да се обжалва в 30-дневен срок пред общинската контролно-ревизионна комисия, а ако решението е на УС – пред Върховния контролно-ревизионен съвет.

/9/ Наказанието „порицание” се смята за заличено, ако не са наложени нови наказания в срок от една година.

/10/ Членовете, изключени и отпаднали от Съюза, могат да кандидатстват отново след една година от налагането на наказанието.

 

Глава трета

СТРУКТУРА

Чл.11 Организационната структура на БЗНС включва местни, общински и областни дружби.
При липса на общинска дружба на територията на общината, местните земеделски дружби членуват в най-близката общинска дружба в съответната област.

Чл.12 /1/ Основната структурна единица на Съюза е местната дружба.

/2/ Броят на местните дружби и техните териториални райони се определят от съответното общинско настоятелство. По принцип в селата се създава една дружба.

/3/ В един район, определен по реда на предходната алинея, може да има повече от една дружба.

/4/ Дружба се създава, когато има най-малко 5 члена.

/5/ Висш орган на местната дружба е общото и събрание, което се състои от всички нейни членове.То има следната компетентност:

  1.  Приема отчетите на ръководството и Контролно-ревизионната комисия;
  2.  Избира ръководство и контролно-ревизионна комисия с двегодишен мандат;
  3.  Избира делегати за общинското делегатско събрание по норми за представителство, определени от общинското настоятелство;
  4.  Определя кандидати за кметове на съответните населени места и райони след обсъждане и съгласуване на предложените кандидати с общинските и областни настоятелства;
  5.  Предлага кандидати за общинските изборни органи за местна власт на общинското делегатско събрание;
  6.  Прави   и   други   предложения   пред общинското делегатско събрание;
  7.  Изисква отчети и обяснения от кметовете и общинските съветници;
  8.  Обсъжда и дава становище по всички съюзни и национални въпроси;
  9.  Взема и други решения съгласно този Устав.

/6/ Общото събрание се свиква :

  1.  По решение на дружбеното ръководство;
  2.  По искане най-малко на 1/3 от членовете на дружбата;
  3.  По искане на висшестоящите органи.

/7/ Събранието може да взема решения, ако присъстват повече от половината от членовете на дружбата. Решенията се вземат с мнозинство повече от половината от присъстващите.

/8/ Ръководството на местната дружба се състои от 3 до 7 членове, които определят помежду си най-малко председател, заместник-председател и касиер. Местните дружби под 10 души имат само председател.

/9/ Ръководството на местната дружба:

  1.  Организира дейността на дружбата;
  2.  Привежда в изпълнение решенията на общото събрание и висшестоящите органи;
  3.  Събира редовно членския внос, като внася отчисленията за абонати за «Земеделско знаме» и съюзните печатни издания. Сумите за Постоянното присъствие /ПП/ се привеждат в областните ръководства, които редовно ги изпращат в Постоянното присъствие.

/10/ Дружбената контролно – ревизионна комисия има състав от трима души. Вместо комисия може да се избере и едноличен ревизор. Тя контролира приходите на дружбата и тяхното изразходване.

Чл.13 /1/ Местните земеделски дружби на територията на общината образуват общинска дружба.

/2/ Висш орган на общинската дружба е общинското делегатско събрание. То се състои от делегати на местните дружби, общинското настоятелство, общинската Контролно ревизионна комисия, членовете на областното настоятелство, Управителния съвет и Върховния контролно-ревизионен съвет, които са членове на съответната общинска дружба. В него участват със съвещателен глас кметовете и общинските съветници – съюзни членове. Делегатското събрание има следната компетентност:

  1.  Избира общинското настоятелство и общинската контролно – ревизионна комисия с двегодишен мандат и изслушва техните отчети;
  2.  Определя кандидати за изборни длъжности в общинските органи на власт и управление, както и начина за явяване на местни избори, ако няма общонационално решение на УС;
  3.  Избира делегати  за конгреса и  за областните делегатски събрания при норма на представителство, определена от Управителния съвет;
  4.  Изслушва информация и приема решения по обществено – политическия живот на общината;
  5.  Прави предложения пред областното делегатско събрание;
  6.  Обсъжда и дава становища по всички съюзни и национални въпроси.

/3/ Общинското делегатско събрание се свиква най-малко веднъж в годината, а отчетно-изборното събрание – най-малко веднъж на две години, ако няма друго решение на Управителния съвет:

  1.  От общинското настоятелство;
  2.  По искане най-малко на 2/3 от ръководствата на местните дружби;
  3.  По искане на висшестоящи ръководни органи.

/4/ Основен представителен и изпълнителен орган на общинското делегатско събрание е общинското настоятелство. То има постоянен състав до 9 души и разширен състав, в който участват и председателите на местните дружби, както и членовете на УС и ВКРС.

/5/ На първото си заседание постоянният състав на общинското настоятелство се конституира, като избира най-малко председател, заместник- председател, секретар и касиер.

/6/ Общинското настоятелство:

  1.  Организира изпълнението на решенията на общинското делегатско събрание и на висшестоящите органи;
  2.  Организира работата на местните дружби и ги подпомага в дейността им;
  3.  Поддържа връзки и защитава съюзните интереси пред общинските и държавните органи;
  4.  Осъществява връзка с другите органи на Съюза;
  5.  Осъществява връзка с други политически и обществени организации на територията на общината;
  6.  При избори ръководи и организира цялата предизборна дейност на Съюза на територията на общината.

/7/ Общинската земеделска дружба се представлява от председателя, а в негово отсъствие – от заместник-председателя или секретаря на ръководството.

/8/ Общинската контролно-ревизионна комисия се състои от трима души, които избират помежду си председател и секретар. Тя ревизира и контролира:

  1.  Изпълнението на решенията на общинското делегатско събрание и на висшестоящите органи;
  2.  Финансово – счетоводната дейност на общинското настоятелство;
  3.  Спазването на Устава от местните дружби, техните ръководства и общинското настоятелство.

/9/ Общинската контролно-ревизионна комисия разглежда жалби и се произнася по тях. Нерешените в 25 дневен срок жалби се отнасят до областната КРК.

Чл.14 /1/ Общинските земеделски дружби на територия, определена от УС, образуват областна земеделска дружба. В неотложни случаи промяна на територията на областните земеделски дружби може да се извърши и от УС. В така определения район може да съществува само една областна дружба.

/2/ Висш орган на областната земеделска дружба е областното делегатско събрание. То се състои от делегати, избрани на общински делегатски събрания, членовете на областното настоятелство, областната КРК, членовете на УС, членовете на ВСС и члена на ВКРС, както и председателите на общинските настоятелства. Делегатското събрание има следната компетентност:

  1.  Избира  областно  настоятелство  и областна контролно – ревизионна комисия с двегодишен мандат и изслушва техните отчети. Утвърждава избраните делегати за конгреса, избира членовете на УС на Съюза по квота, определена от УС, както и члена на ВКРС;
  2.  Избира делегати за конгреса от дадена общинска организация в случай, че последната не е успяла да организира отчетно-изборна конференция преди конгреса, като я задължава в едномесечен срок такава да се проведе за избор на общинско настоятелство;
  3.  Предлага на УС кандидатите за народни представители, измежду съюзни членове от своята област, с изключение на ПП и председателя на БЗНС;
  4.  Изисква и обсъжда информация от съюзните членове, избрани за народни представители от съответния избирателен район и им дава препоръки;
  5.  Обсъжда и изразява становища и предлага решения по всички съюзни, политически, икономически и национални проблеми, както на регионално, така и на държавно равнище.

/3/ Областното делегатско събрание се свиква от областното настоятелство, то може да бъде свикано по искане на 2/3 от общинските настоятелства, както и по искане на УС.

/4/ Основен представителен орган на областното делегатско събрание е областното настоятелство. То има постоянен състав до 11 души и разширен състав, в който участват и председателите на общински дружби и членовете на областната КРК.

/5/ На първото си заседание постоянният състав на областното настоятелство се конституира, като избира от своя състав председател, заместник – председател и секретари, които ръководят определени дейности.

/6/ Областното настоятелство:

  1.  Организира изпълнението на решенията на Конгреса, Върховния контролно – ревизионен съвет, Управителния съвет, Постоянното присъствие и областното делегатско събрание;
  2.  Контролира и направлява дейността на общинските настоятелства;
  3.  Поддържа връзки и защищава съюзните интереси пред общинските и държавните органи на територията си;
  4.  Осъществява връзки с политическите, другите обществени организации и юридическите лица на територията си;
  5.  Осъществява   издателска   и   друга дейност, разрешена от закона;
  6.  Организира изпълнението на Програмата на БЗНС в региона си;
  7.  При избори организира и ръководи цялата предизборна дейност на Съюза на територията си.

/7/ Областната земеделска дружба се представлява от председателя, а в негово отсъствие от заместник – председателя или някой от секретарите.

/8/ Областната контролно – ревизионна комисия се състои до петима души, които избират помежду си председател и секретар. Тя контролира и ревизира:

  1.  Изпълнението на решенията на областното делегатско събрание и на общосъюзните органи;
  2.  Финансово – счетоводната дейност на областното настоятелство;
  3.  Спазването на Устава от общинските настоятелства и областното настоятелство.

/9/ Областната контролно-ревизионна комисия разглежда жалби и сигнали на местните съюзни органи по отношение действията на общинските и областното настоятелства и взема решения по тях.

Чл.15 Към съюзните ръководни органи на всички равнища могат да се изграждат секции от специалисти, включително и клубове на жените. Тяхното положение и начин на работа се определя от Правилник, приет от Управителния съвет.

Чл.16 /1/ Настоятелствата на всички равнища се свикват на заседания от техните председатели, а при отсъствие на председателя – от заместник-председателя, съответно от секретаря.

/2/ В случай на отказ да се свика заседание, две трети от членовете могат да поискат свикването на такова, и ако до седмица няма получен отговор от настоятелството, те могат да отнесат въпроса до съответната КРК.

/3/ Членовете на БЗНС, избрани в ръководните органи на Съюза на всички нива, които отсъстват от заседанията на съответния орган без уважителни причини до три поредни заседания, отпадат от състава на ръководния орган автоматично, а не по решение на органа, на който са членове.

 

Глава четвърта

ОБЩОСЪЮЗНИ ОРГАНИ

Чл.17  /1/ Върховен орган на Съюза е конгресът.

/2/ Конгресите биват редовни и извънредни. Редовните конгреси се свикват веднъж на две години, а извънреден конгрес може да се свика по решение на Управителния съвет, както и 2/3 от областните настоятелства могат да правят искане пред Управителния съвет за свикване на извънреден конгрес /със съответни протоколни решения/. Управителния съвет задължително се произнася в едномесечен срок по направеното искане с решение, взето с обикновено мнозинство от състава му.

/3/ Мястото на провеждане на конгреса, редът за избиране на делегати и проектът за дневен ред се определят и обявяват от УС три месеца по-рано от датата на насрочения конгрес. При извънредния конгрес това може да стане в срок от един месец.

/4/ В конгреса участват по право:

  1.  Членовете на Управителния съвет и членовете на Върховния контролно – ревизионен съвет;
  2.  Народните представители, избрани с листата на БЗНС, министрите, които представляват Съюза в правителството;
  3.  Предс


Тагове:   устав на бзнс,


Гласувай:
1




1. andrei - Такъв съюз отдавна не съществува-
28.07.2016 07:10
още от 1991 когато във ВНС извършиха най-голямото предателство,срещу България,подарявайки властта на БСП(БКП)!!!Всички до един от народните представители на БЗНС бяха агенти на ДС,начело с мръсника Виктор Вълков!!!С този устав,можеш да си избършеш единствено задника!!!Колко и да се напъваш-мъртвеца няма да възкръсне,а и няма кой да ви повярва!!!
цитирай
2. bzns - Такъв съюз винаги е съществувал и ще продължи да съществува
28.07.2016 12:41
без значение колко и какви партии еднодневки се появяват и дали на Вас господин Андрей, ви се нрави или не.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bzns
Категория: Политика
Прочетен: 3646
Постинги: 1
Коментари: 2
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930